DAFTAR KORBAN DI SUDAN 1442H/2021

KELEBIHAN MENUNAIKAN IBADAH QURBAN

Hukum berkorban adalah sunnah muakkadah. Sebahagian ulama mazhab Hanafi berpendapat bahawa berkorban hukumnya wajib bagi orang yang mencukupi nasab zakat.

Nabi SAW juga telah bersabda yang bermaksud:Tidak ada suatu amalan yang paling dicintai oleh Allah daripada Bani Adam ketika hari raya Eidul Adha selain menyembelih haiwan korban. Sesungguhnya haiwan itu akan datang pada hari kiamat (sebagai saksi) dengan tanduk, bulu dan kukunya. Dan sesungguhnya darah haiwan korban telah terletak di suatu tempat di sisi Allah sebelum mengalir di tanah. Kerana itu, bahagiakan dirimu dengannya.” (Riwayat Tirmizi, Ibnu Majah dan Hakim)

Imam Syafi’e berpendapat melaksanakan aqiqah adalah sunat muakkad. Ini bersesuaian dengan sabda Nabi SAW yang bermaksud:

“Tiap-tiap anak itu tertebus (terpelihara daripada kemudaratan dan kemungkaran) dengan aqiqahnya, disembelih haiwan untuknya pada hari ketujuh, dicukur kepalanya dan diberi nama”. (Maksud hadis riwayat Ahmad dan Tirmidzi)


Sebaik-baiknya dilakukan di tempat sendiri, namun diharuskan dilakukan ditempat lain yang lebih memerlukan.


AKADEMI KELUARGA FITRAH menawarkan khidmat pengurusan Ibadah Qurban dan Aqiqah di Sudan. Mengapa Sudan menjadi pilihan?

 AKADEMI KELUARGA FITRAH menawarkan khidmat pengurusan Ibadah Qurban dan Aqiqah di Sudan, kerana Sudan juga antara negara majoriti muslim yang dihimpit kemiskinan, khususnya dimusim kemarau.


Perhatian! Sila lengkapkan borang di bawah.

Ruangan yang wajib diisi

BUTIRAN PEMBELIAN

Produk Kuantiti Harga (RM)
JUMLAH
JUMLAH KESELURUHAN (RM)
Caj Perkhidmatan Peniaga (RM)

BUTIRAN PELANGGAN

BUTIRAN PEMBAYARAN


PENGESAHAN